15.03.2017 г.

Хляб житен клас



Epi bread е френска багета с форма на житен клас с много хрупкава коричка и мека среда.

Необходими продукти:
снимка:cooking with stefi

3 ч.ч брашно
1 ч.л сол
1 ч.л захар
1 пакетче суха мая
1 ½  топла вода

Начин на приготвяне:

*В голяма купа изсипете брашното и направете кладенче в средата.
Сложете солта, захарта, сухата мая и 1 суп. лъжица  топла вода.
*Оставете за 5 минути да шупне маята.
*Разбъркайте с дървена лъжица и постепенно добавете водата при необходимост  добавете още брашно.

*Извадете тестото на набрашнен плот и месете 5-10 мин.докато стане гладко и еластично.

Оставете тестото но топло за 40-60 минути.

Премесете още веднъж и оформете дълга багета на тава покрита с хартия за печене.




*С ножица направете разрези от горната част на тестото и разположете едното парче в ляво другото в дясно.

*Загрейте фурната на 250*C  и на дъното сложете купичка с вода.
Така средата на хляба остава мека.

*Печете 35 мин. до златист цвят.

снимка:cooking with stefi

Няма коментари:

Публикуване на коментар