13.04.2017 г.

Козунаци



Необходими  продукти:
снимка:cooking with stefi

6 яйца
300 г захар
300 мл. прясно мляко
30 г мая
100 мл. олио
100 г масло
около 1.2  брашно
кора и сок от 1 лимон
ванилия
½ ч.л. сол

пълнеж:
100 мл. уиски или бадемов ликьор
стафиди
локум
захаросани портокалови кори
бадеми


Начин на приготвяне:

*Разтворете маята в 100 мл. топло мляко и подхранете с 1 ч.л. захар и толкова брашно да получите кашица.Покрийте и оставете на топло да втаса.
*Разбийте яйцата със захарта до побеляване и добавете останалото прясно мляко, сока и кората от лимон и ванилията.
*В голяма тава  пресейте   брашното  оформете кладенче и сипете яйчената смес, шупналата мая и ½ ч.л. сол.  Смесете двата вида мазнина. Започнете да месите като от време на време добавяте от разтопената мазнина по-малко, докато се поеме цялата.
*Разтегляйте и събирайте тестото на топка , докато стане гладко не залепва и започне да образува мехури.
*Прехвърлете в достатъчно голям съд  поръсете с брашно, покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса, докато увеличи двойно обема.
След като тестото втаса може да направите от него различни форми.

*За класически плетен козунак с плънка  откъснете 3 еднакви топки  тесто и ги разточете върху намазан с мазнина плот  на правоъгълни парчета.Поръсете с плънката  завийте на рула и ги усучете.Стафидите за плънката накиснете предварително в уиски или ликьор.


 
снимка:cooking with stefi

*Сплете плитка и поставете в намазнени форми за кекс или покрити с хартия за печене. Покрийте козунака с кърпа и оставете да втаса отново за около 1-1.5 часа.
 
снимка:cooking with stefi

*Намажете козунака с разбито яйце и украсете с цели белени бадеми.Може да поръсите бяла и цветна захар.
 
снимка:cooking with stefi


*Загрейте фурната на 160*С  и печете около 35-40 мин. след това покрийте с фолио отгоре за да не прегаря и печете още около 20 мин. С дървено шишче проверете дали е добре изпечен в средата.

Важно е, че времето за печене зависи от големината на козунака ако печете по-малки козунаци или кифлички ще отнеме по- малко време.

 
снимка:cooking with stefi       

Няма коментари:

Публикуване на коментар